четверг, 7 декабря 2017 г.

Второй эвакуационный выход из двухуровневой квартиры. Часть - І

   Поводом для первого письма послужила проверка сотрудниками ГСЧС Украины объекта строительства в г. Киеве. После проверки, пожарные дали предписание закрыть верхний выход в общедомовой коридор из второго уровня двухуровневой квартиры.  Квартира расположена так, что отметка пола нижнего уровня находилась ниже отметки 73,5 м., а отметка пола второго уровня находилась выше отметки 73.5 м. 
   Дополнительно меня заинтересовал ещё один вопрос. Суть его в следующем. Если убрать дверь на втором уровне, тогда автоматически исчезает прихожая на верхнем уровне. В таком случае нужно ли ставить извещатели пожарной сигнализации на верхнем этаже 2-х уровневой квартиры? Если нужно, то где?
   
Привожу текст своего письма в Минрегионстрой:

       В процесі консультацій та проведення експертизи, щодо пожежної безпеки проектів будівництва житлових будинків з дворівневими квартирами на останньому поверсі виникають питання, що потребують роз’яснення спеціалістами Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, як законодавчого органу з питань нормування та стандартизації в будівництві.
       Виходячи з вищевикладеного прошу Вас надати роз’яснення (відповідно до чинного законодавства України, Інформаційного листа Державного департамента пожежної безпеки МНС України № 1-2006 і п. 4.11 ДБН В.2.2-15-2005 «Житлові будинки. Основні положення») стосовно можливості влаштування евакуаційних виходів в коридор житлового будинку одночасно з нижнього та верхнього поверхів дворівневої житлової квартири. Данна дворівнева квартира розміщена  на верхньому поверсі в висотному житловому будинку з умовною висотою до 73,5 м. Відмітка поверху нижнього (першого) рівня двоярусної квартири знаходиться нижче відмітки 73,5 м., а відмітка поверху верхнього (другого) рівня двоярусної квартири знаходиться вище відмітки 73,5 м.
         У разі, якщо евакуаційний вихід заборонено влаштовувати на другому рівні дворівневої квартири яка розміщена на верхньому поверсі в висотному житловому будинку з умовною висотою до 73,5 м. (відмітка поверху нижнього (першого) рівня двоярусної квартири знаходиться нижче відмітки 73,5 м., а відмітка поверху верхнього (другого) рівня двоярусної квартири знаходиться вище відмітки 73,5 м.)  прошу Вас надати роз’яснення (відповідно до чинного законодавства України і п.1.2 Таб. А.1 додатку А ДБН В.2.5-56-2014) стосовно місця встановлення пожежних сповіщувачів на верхньому рівні квартири (якщо вихід відсутній на верхньому рівні то передпокої квартир не влаштовуються і не зрозуміло де встановлювати, за потреби, пожежні сповіщувачі.

Письмо-ответ Минрегионстроя:


  
   К моему изумлению, данным письмом, меня просто проинформировали о пунктах нормативных документов, которые я и так знаю и не дали разьяснения по моим вопросам.
   На вопрос об установки пожарных извещателей на втором уровне двухуровневой квартиры в рамках проектирования ДБН В.2.2-15-2005 (до 73,5 м.), мне ответили ссылаясь на нормы относящиеся к домам с условной высотой от 73,5 м. до 100 м. По умолчанию буду считать, что на вышеуказаный вопрос Минрегионстрой официально дал ответ, что извещатели кроме коридоров и лифтовых холов надо ставить только в прихожих. Соответственно, если на верхнем уровне нет прихожей, тогда извещатели можно не ставить.

Комментариев нет:

Отправить комментарий